Razvoj

Vatrogasci nikad ne miruju.

U trenucima kada nema intervencija vrijeme provodimo u uređenju okruženja i prostorija u kojima boravimo i radimo.

Tijekom 2003. godine izradili smo aparaturu za ispitivanje tlačnih vatrogasnih cijevi, odnosno njihove propusnosti i izdržljivosti.

Osim toga, iste godine, izvršili smo nekoliko prenamjena skladišnog prostora. Jedan dio preuređen je u prostor za servisiranje aparata za disanje (boce na komprimirani zrak, zaštitne maske i ostalo).

Ispitivanje aparata provodi se i pod vodom – testiranje ispravnosti i mogućnosti podvodnog korištenja.

Drugi dio preuređen je u teretanu koja ima funkciju održavanja fizičke spremnosti vatrogasaca za sve poduhvate koji ih očekuju., kao i odlaganja osobne zaštitne opreme.

Da bi u svakom pogledu bili spremni i održali fizičku kondiciju, pored teretane, vatrogasci su izradili vatrogasni toranj za vježbu penjanja i spašavanja užetom – samoizbava.

 

Izvršena je izrada i obnova polica za raznu armaturu kao npr. puhalice, pumpe i sl., te novina – nabavljena je oprema za spašavanje utopljenika i kod nezgoda na moru.

S obzirom da pored navedenog postoji i prostorija koja ima višenamjensku funkciju (učiona – kuhinja – TV sala) i ona je doživjela određene promjene koje pridonose boljem i učinkovitijem načinu rada..

Svaka intervencija zahtjeva od vatrogasaca spremnost za akciju u svako doba dana i noći, bez obzira na starosnu dob.

Da bi održali kondiciju, spretnost, brzinu, vatrogasci redovito provode različite vježbe unutar vatrogasne Postrojbe.

Osim fizičke spremnosti zastupljena je i psihička pripremljenost koja se realizira putem raznih zadaća teoretskog tipa, seminara, rješavanja taktičkih zadataka i izrada planova koji se kasnije realiziraju u praksi kako bi se uvidjela praktična strana, te njezine prednosti i nedostaci.